top of page

Hakkımda...

Bülent Özükan kim?

 

Merak eden olur mu bilemiyorum. Yayıncılık deneyimlerimden yola çıkarak yaptığım işlerle ve kendimle ilgili bazı bilgileri derlemeye çalıştım.

 

2018 yılında yayıncılık birikimim 40 yıla ulaştı. Buna 8 yıl da gazetecilik deneyimlerimi ekleyebilirsiniz.

 

Gazetecilikle tanışmam 1969 yılında Attila İlhan’ın yönetimindeki Demokrat İzmir Gazetesinde oldu. Gönüllülük esasına göre bilgi ve anı biriktirdim. 1971’de İzmir Yeni Asır gazetesinde profesyonel gazeteciliğe başladım.

 

1974’de Mülkiye’de okumak için gittiğim Ankara’da Yeni Ulus, Barış ve Günaydın Ankara ofislerinde çalıştım. 7 Gün dergisinde parlamento muhabiri olarak çalıştım. İlhami Soysal ile Ankara Bürosunu yönettiğim Vatan Gazetesini yazı işleri yönetmeni olarak İstanbul’da yönettim. Kısa bir dönem TRT Haber Dairesindeyken kendimi Ankara Belediyesi Basın Yayın ve Kültür İşlerinden sorumlu buldum. İşe girişimin ilk aylarıydı. Belediye Başkanı Ali Dinçer’in de katıldığı toplantılardan birinde “Bir Milyon Çocuk” Kitabı projesini ortaya attım. Unesco, 1979 yılını Dünya Çocuk Yılı ilan etmişti. İkinci toplantıda Belediyenin dağıtacağı Bir Milyon Çocuk Projesi nasıl gidiyor diye sordular. Proje tamamiyle üstüme kalmıştı. Bir milyonun ne kadar olduğunu bile hayal edemiyordum. 10 kitap seçkisi yaptım. Öykü ve şiirlerden oluşan resimli kitaplar. Projeyi anlatan 11’inci çocuk kitabını da kendim yazdım.

 

T.C. Kültür Bakanlığı Ahmet Taner Kışlalı, beni makamına çağırıp diplomatik bir fırça atmıştı. Kültür Bakanlığı Dünya Çocuk Yılında 5.000 çocuk kitabı dağıtma kararı aldığını afişlerle ilan etmişti. Bakanlık Türkiye’de 5.000 kitap dağıtırken, Belediye yalnız Ankara’da bir milyon kitap dağıtacaktı. Belediyenin kasasından bir kuruş bile çıkmadan proje gerçekleşti. Proje Unesco’dan özel ödül aldı. Sedat Simavi Ödüllerini de aynı yıl bu projem Belediye adına kazandı. Benim de yayıncılık hayatım başlamış oldu. 

 

12 Eylül darbesiyle İstanbul’a göçerken, Cumhuriyet Gazetesi adına yürütülen bir projenin içerisinde buldum kendimi. Murat Belge, Asaf Savaş Akad ve Selahattin Yıldırım’ın yer aldığı bir ekiple Cumhuriyet Gazetesinin arşivinde araştırmalar yapıyordum. Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisini hazırlıyorduk. Proje Osman Kavala tarafından satın alınınca Murat Belge ve ben, İletişim Yayınlarının kuruluşunu gerçekleştirdik. Yayın koordinatörlüğünü yürüttüğüm Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi ilk sayısı 100.000 adedin üzerinde satışa ulaşarak büyük bir başarı elde etti.

 

Tarih ve Toplum (Mete Tuncay ile), Video Sinema (Vejdi Sayar ile) dergilerini yayınladık. Yeni Gündem Dergisi 12 Eylül’e en güçlü muhalefet eden dergiydi.

İlk gazetecilik ve

ilk yayıncılık yılları

bottom of page